Utvärdera fasta kostnader och spara

När det kommer till hushållsekonomi gäller det att hålla isär begreppen och i många fall vända på varje krona, för att få ut så mycket som möjligt av sin privata ekonomi. Kostnaderna utgörs av såväl fasta som rörliga kostnader. De rörliga kostnaderna är utgifter som varierar i storlek från månad till månad, beroende på olika faktorer. De fasta utgifterna å sin sida, utgörs av en förutbestämd summa. De fasta kostnaderna som du har varje månad kan bestå av till exempel hyra, lånekostnader, olika typer av försäkringar, kostnader för uppvärmning och vatten, avgifter för telefoni (förutsatt att kostnaden inte påverkas av exempelvis de samtal du ringer) och bredband, och bankavgifter.

Det första steget till att få kontroll över din privatekonomi är att skapa en budget. I den staplar du upp alla dina kostnader, såväl fasta som rörliga sådana, under en överskådlig framtid.

Utvärdera fasta kostnader och spara

Ta kontrollen över din ekonomi

Ett exempel på rörliga kostnader är utgifter för mobiltelefoni, förutsatt att du inte har ett abonnemang där allt ingår. Kostnaden anses i annat fall vara rörlig, eftersom den då påverkas av hur många och långa samtal du ringer, hur många SMS du skickar, samt hur mycket data du förbrukar under månaden. Utgifter för mat, bensin och kläder är andra exempel på rörliga kostnader. Det första steget till att få kontroll över din privatekonomi är att skapa en budget. I den staplar du upp alla dina kostnader, såväl fasta som rörliga sådana, under en överskådlig framtid. Genom att också ange dina månatliga inkomster (exempelvis din lön), kan du sedan se hur mycket pengar du får över varje månad.

Genom att se över dina utgifter, och skära ner på onödiga sådana, kan du får ett större månatligt underskott. Av överskottet kan du med fördel spara en del så du har en buffert för oförutsedda utgifter. Du kan också spara en del av pengarna till någonting att se fram emot, som till exempel en spännande resa. Minskningen av dina utgifter ger dig alltså samma effekt som du skulle få genom en löneförhöjning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *