PPM

Den allmänna pensionen, det vill säga den pension som administreras av Pensionsmyndigheten och som man tjänar in till under alla år man arbetar, består i huvudsak av två delar; inkomstpension och premiepension. Årligen betalas 18,5 procent av din lön in till pensionssystemet av din arbetsgivare. Av dessa går 2,5 procent till den så kallade premiepensionen. PPM brukar man i folkmun kalla premiepensionen för, då den tidigare administrerades av en myndighet vid namn Premiepensionsmyndigheten (PPM). Denna myndighet var verksam mellan den 1 juli 1998 och den 31 december 2009, och ansvarade för alla frågor som hade med premiepensionen att göra. Den 1 januari 2010 inrättades istället en annan statlig myndighet, vid namn Pensionsmyndigheten, som numera är den myndighet som ansvarar för såväl premiepensionen som andra delar av den allmänna pensionen.

Det främst är de pensionssparare och pensionärer som är passiva när det kommer till att välja PPM-fonder

PPM - Pensionsmyndigheten

Fonder i PPM-systemet

De fonder som är valbara i premiepensionssystemet kallas ibland fortfarande för PPM-fonder, och som pensionssparare eller pensionär kan man välja upp till fem olika fonder att spara sina premiepensionspengar i. Den som inte gör något aktivt val, får sina premiepensionspengar placerade i det statliga förvaltningsalternativet AP7 Såfa. Eftersom det främst är de pensionssparare och pensionärer som är passiva när det kommer till att välja PPM-fonder som har sina pengar placerade i denna fond, brukar den ibland lite skämtsamt kallas för PPM-soffan. Och det behöver faktiskt inte vara något dåligt alternativ att ha sitt premiepensionssparande placerat i AP7 Såfa. Tvärtom, har faktiskt PPM-soffan gått bättre än den genomsnittliga globalfonden under de senaste fem åren.

För den som vill vara aktiv i sitt premiepensionssparande, är det helt kostnadsfritt att byta fonder. Fondbyten kan göras antingen digitalt via Pensionsmyndighetens webbplats, eller via fondbytesblanketter som skickas in till myndigheten via brev eller fax. Det finns också ett stort urval bland PPM-fonder, drygt 800 stycken, vilka man kan hitta information om på myndighetens webbplats.