Nya valutor

Ordet valuta kommer från latinets valeo eller valere, som betyder gälla eller vara värd och är kort sagt ett lands, eller flera länders, specifika betalningsmedel. Valutan utfärdas av landets regering och är en grundstenarna i landets ekonomi. Valutor kan också utgöra handelsvaror på samma sätt som aktier, obligationer och andra värdepapper, vilket då kallas för valutahandel och sker mellan banker och valutamäklare. Valutakurserna kan vara fasta eller flytande, och kan ändras med ett snabbt förlopp. Valutans värde beror på landets ekonomiska situation. Exempel på valutor är euro, dollar, brittiska pund och japanska yen. I och med vårt samhälles snabba tekniska utveckling kan valutor överföras elektroniskt, till exempel genom SWIFT som är bankernas system eller via PayPal och det finns även sajter som är specialiserade på att sälja och köpa valuta.

Valutor kan även vara digitala och nog har de flesta människor vid det här laget hört talas om exempelvis bitcoin. Enligt föreläsare är de digitala valutorna här för att stanna. Enligt vissa öppnar de digitala valutorna upp för nya maktstrukturer, fria ekonomiska flöden och redan idag finns en mängd möjligheter att utföra sina bankärenden på.

Nya valutor i en digital ekonomi

Bitcoin

Bitcoin är en typ av valuta som är relativt ny och annorlunda eftersom den är digital. Givetvis kan valutan användas som betalningsmedel eller för att lagra värde, men det finns också flera skillnader jämfört med mer traditionella valutor. Bitcoin utfärdas inte av landets regering eller riksbanken, utan valutan skapas i en förutbestämd takt i ett nätverk och är uppbyggd med kryptografiska metoder. Vem som helst kan ansluta sig till detta nätverk och transaktioner sker direkt utan att en tredje part, som traditionellt är banken, är inblandad och transaktionen kan gå så snabbt som på en timme. Det går inte att förfalska bitcoins eftersom användaren behöver privata nycklar för att få tillgång till sina pengar.  Valutan har fått flera efterföljare som exempelvis dogecoin och litecoin, men ingen av dessa har blivit lika stort som bitcoin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *