Bolån

Få människor har väl råd att betala sitt hus kontant, utan de flesta behöver teckna ett bolån. Ett eget boende är antagligen den största och dyraste investeringen man gör under en livstid. Bolån kan man alltså ansöka om för att finansiera ett köp av en villa eller bostadsrätt, men också en utbyggnad eller renovering. Oftast är det banker som man ansöker om bolån hos, men man kan också göra det via olika kreditmarknadsbolag. Ett tips är att kontakta flera olika långivare och begära offerter för att på så sätt få bästa möjliga erbjudandet innan du tar ett lån.

Bolån

Hur mycket du får låna till bostaden beror dels på din egna betalningsförmåga och dels marknadsvärdet på den bostad du har tänkt att köpa. De flesta banker och kreditmarknadsbolag har olika bolånekalkyler då du själv kan sitta i lugn och ro för att se och räkna ut hur mycket pengar du behöver låna samt hur mycket amortering du kommer att behöva betala på ditt framtida lån. Enligt nya regler behöver du finansiera bostadsköpet med en kontantinsats om 15 procent, eftersom banken lånar inte ut mer än 85 procent av marknadsvärdet och då med bostaden som säkerhet.

Andra utgifter vid bostadsköp

Förutom en kontantinsats kommer det också att tillkomma andra avgifter i samband med ditt bostadsköp som exempelvis administrativa avgifter, kostnaden för lagfart som kostar 1,5 procent av köpesumman eller taxeringsvärdet samt kostnaden för att ta ut pantbrev om du köper ett hus som är 2 procent av pantbrevsbeloppet. Lagfarten behöver du ansöka om för att registrering av ditt ägarskap ska kunna göras, och ansökan gör du hos Lantmäteriet. Om du ska ha bostaden som säkerhet för lånet, görs en inteckning och då är pantbrevet beviset för detta. Är det en istället en bostadsrätt som du ska köpa, kan ibland bostadsrättsföreningen ta ut en pantsättningsavgift och är oftast inte mer än ett prisbasbelopp. En annan kostnad som du kan behöva betala i samband med husköp är en kostnad för värdering om långivaren har detta som förutsättning för att bostaden ska kunna stå som säkerhet vid lånet.