Nyheter om pengar

Privatekonomi, även kallad hushållsekonomi, handlar om att hushålla med sina personliga ekonomiska resurser eller familjens samlade sådana. Bland det absolut viktigaste och mest grundläggande i en hushållsekonomi, precis som i ett företags ekonomi, är att man upprättar en budget. I budgeten anger man alla de utgifter och inkomster som man har, månad för månad. I och med upprättandet av en budget får man en betydligt bättre överblick av sin hushållsekonomi än vad man annars skulle ha. Denna överblick gör det också enklare att analysera sin ekonomi och fundera över vilka utgifter som man skulle kunna dra ner på.

Syftet med budgeten

Budgeten hjälper också till med planeringen inför nästkommande månad. Den ger nämligen svar på hur mycket pengar du har att röra dig med. Genom att hela tiden ha koll på hur mycket pengar man under månaden har lagt på till exempel bensin, mat och andra utgifter, kan man enklare identifiera olika områden där man kan strama åt ekonomin.

Bara genom att minska på de rent av onödiga utgifterna kan man göra stor skillnad och få mer pengar över i plånboken.

Skapa en buffert

När du har börjat få ordning på din ekonomi, är något bland det första du bör göra med de pengar du får över varje månad att börja bygga upp en buffert. Bufferten hjälper dig att täcka upp när du drabbas av oförutsedda utgifter, till exempel om tvättmaskinen går sönder eller bilen plötsligt behöver repareras. Hur pass stor buffert du kan tänkas behövas är väldigt individuellt. En tumregel är att ha en summa motsvarande ett par månadslöner på sitt sparkonto. Genom att ha det, har du en ganska bra ekonomisk grund att stå på och ett bra skydd mot oförutsedda utgifter av olika slag. Om du behöver hjälp med att hålla koll på vilka utgifter du har, kan du till exempel spara alla kvitton och gå igenom dessa, och föra in dessa utgifter i en kassabok.

Så här kan du börja bygga din buffert

Det svåra för de flesta är att börja bygga bufferten. Det kan vara så att det är svårt att hitta pengar i budgeten för detta syfte, eller så rör det sig helt enkelt om att bufferten prioriteras bort. Det är ju roligare att spendera pengar på andra saker, men det är ändå viktigt att ha en buffert. Oavsett hur mycket pengar du får över varje månad, är det viktigaste att du börjar någonstans. Det finns ingen nedre gräns för hur mycket (eller lite) pengar du kan avsätta till bufferten. Många bäckar små gör en stor å, som ordspråket lyder, och även små summor som avsätts växer ju sig större i ett längre perspektiv.

Pengar - Skapa buffert

Utgifter att spara in på

Om det är svårt att på andra sätt hitta pengar att avsätta till bufferten, kan det vara värt att se över om det inte finns några utgifter du kan dra ner på för att få pengar över som du kan spara. Genom att utgå från den budget som du tidigare har skapat, kan du förmodligen ganska enkelt se vilka utgifter du skulle kunna spara in på. Det är oftast de mindre utgifterna som tillsammans blir stora och bidrar till att försämra din ekonomi. Om du äter lunch ute ofta, kanske rent av varje arbetsdag, finns det stora pengar att spara på att istället ta med mat hemifrån till jobbet. När du lagar middag hemma kan du med fördel laga lite extra, så du får matlådor att ta med dig till jobbet. Ibland kan det till och med gå att få ihop en matlåda eller två av det svinn som vi annars kastar i soporna.

Ett annat sätt att spara pengar är att ta cykeln till jobbet. Det ger inte bara hälsofördelar eller är en besparing ur ett miljömässigt perspektiv, utan sparar också många sköna slantar i form av bensinpengar. Bilen utgör dessutom inte bara en utgift i form av bensin, utan kostar också pengar i form av försäkring, service, reparationer, besiktning och andra kostnader. När du i vanliga fall skulle tanka bilen med bensin, kan det ju också vara så att du går in i mackens butik för att handla diverse onyttigheter eller andra onödiga saker. Även om den dryck, chokladkaka eller korv du köper på macken inte kostar särskilt mycket i sig, blir många mindre utgifter som sagt ofta stora sådana i slutändan. Du kommer bli förvånad över hur mycket pengar du spenderar på dessa inköp och dessa pengar kunde du istället lagt på att bygga din budget, eller spenderat på roligare utgifter.

Om du tar kontrollen över dina utgifter, kommer du snart att hitta sätt att spara pengar på och du kan börja bygga upp din buffert över tid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *